Skip to main content

Commedia Dell’Amore

Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea organizează joi, 25 iunie 2015, de la ora 18:00, spectacolul de operă COMMEDIA DELL’AMORE, coordonat de Conf.univ. Dr. Carmen Vasile, găzduit de Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”.

Două voci de excepție – Bede Robert și Bede László – prezintă în fața publicului orădean, în spectacolul-examen, extrase din rolurile Nemorino (Elixirul dragostei) și Canio (Paiațele).
Alături de ei pășesc pe scenă Larisa Ștefan, Beatrix Hașaș (Adina), Mészáros Levente (Belcore), Aronescu Norbert (Dulcamara), Cristina Bede și Camelia Goia (Gianetta) în L’ELISIR D’AMORE de G. Donizetti și Cristina Bede (Nedda), Bede Robert (Peppe), Aronescu Norbert (Tonio), Mészáros Levente (Silvio) în PAGLIACCI de R. Leoncavallo.
Studenții anilor I, II și III își formează abilitățile scenice și practica artistică în scenele de ansamblu.
Studenții-interpreți și-au însușit tehnica vocală și măiestria interpretativă de la cadrele didactice ale Facultății de Arte – Universitatea din Oradea (Conf.univ. Dr. Theodore Coresi, Conf.univ. Dr. Florina Mariș Hinsu, Lect.univ. Dr. Lavinia Cherecheș, Asist.univ. drd. Florin Mariș Hinsu, Asist.univ. Cătălin Scurt) și la cursurile ERASMUS și de măiestrie vocală din țară și străinătate.
Meritul deosebit pentru acompaniamentul la pian a lucrărilor de o scriitură extrem amplă și complexă și pregătirea muzicală îi revine tânărului instrumentist virtuoz Prep.univ. Bogdán Bódis Ádám.
Spectacolul Clasei de Operă, susținut joi, 25 iunie 2015, pe scena Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” se înscrie în anvergura unui art-event studențesc de excepție, încadrându-se în suita de spectacole prin care Facultatea de Arte a Universității din Oradea celebrează 20 de ani de învățământ muzical universitar.
Absolvenții programului de studiu Interpretare muzicală-canto – Bede Robert și Bede László – și-au dovedit măiestria vocală și scenică în două roluri extrem de complexe: Nemorino din Elixirul dragostei de G. Donizetti și Canio din Paiațele de R. Leoncavallo.
Din fuziunea conceptuală a acestor două titluri de operă s-a născut titlul spectacolului COMMEDIA DELL’AMORE, îmbinând elemente din Commedia dell’arte cu scene de încărcătură veristă.
În Elixirul dragostei, în rolul Adinei au excelat cu lejeritate Larisa Ștefan și Beatrix Hașaș, personajul Belcore a fost interpretat cu pasiune și forță de Mészáros Levente, Aronescu Norbert a încântat publicul cu acuratețe și responsabilitate în personajul Dulcamara iar Gianetta și-a găsit întruchiparea scenică în ingenioasa prezență scenică a lui Cristina Bede și Camelia Goia. Alături de personajul principal din Paiațele, au creat o tensiune dramatică autentică Cristina Bede (Nedda), Bede Robert (Peppe), Aronescu Norbert (Tonio), Mészáros Levente (Silvio).
În scenele de ansamblu au pășit pe scenă, cu bucuria și emoțiile debutului, Antal Zsuzsanna, Delia Ardelean, Vlad David, Dehenes Dorottya, Andrea Domuţa, Georgiana Gordea, Mihai Macovei, Roxana Pop, Carmen Sabou, Adrian Szabo, Daniel Teszler.
Studenții-interpreți și-au însușit tehnica vocală și măiestria interpretativă de la cadrele didactice ale Facultății de Arte – Universitatea din Oradea (Conf.univ. Dr. Theodore Coresi, Conf.univ. Dr. Florina Mariș Hinsu, Lect.univ. Dr. Lavinia Cherecheș, Asist.univ. drd. Florin Mariș Hinsu, Asist.univ. Cătălin Scurt) și la cursurile ERASMUS și de măiestrie vocală din țară și străinătate.
În abordarea studiului și realizării scenice a personajelor, coordonatorul Clasei de operă, Conf.univ. Dr. Carmen Vasile, a pus un accent deosebit pe înțelegerea gândurilor, trăirilor, acțiunilor și biografiei personajelor în egală măsură cu dezvoltarea abilității studenților-interpreți de trăire autentică.
Reducția pentru pian a orchestrației deosebit de ample a fost intrepretată într-un mod remarcabil de Prep.univ. Bogdán Bódis Ádám, care, pe parcursul repetițiilor a contribuit substanțial la însușirea muzicală a rolurilor.
Prin apauzele și ”bravo”-urile din timpul și la sfărșitul spectacolului, publicul a confirmat spectacolul de operă al studenților cântăreți ca fiind un succes.










Popular posts from this blog

Omul: Sunetul Viu

2011 03 18 Vineri TVS ora 18:30 – 19:20 reluare: Sâmbătă 2011 03 19 ora 17:00 - 17:50 / Duminică 2011 03 20 ora 15:00 - 15:50 / Luni 2011 03 21 ora 16:30 - 17:20 Ramona Novicov * Carmen Vasile EMISIUNE TV ARTEFACTE OMUL: SUNETUL VIU Ramona Novicov * Carmen Vasile Invitat: Conf.univ. Dr. CARMEN VASILE Realizator: Conf.univ. Dr. RAMONA NOVICOV Monoopera este un gen nou al spectacolului de operă, în care un singur interpret întruchipează, într-un spaţiu imaginativ, toate personajele. În mod similar, în teatru, această tendinţă de esenţializare a dat naştere monodramei. În ultimii 20 de ani compozitorul EDE TER ÉNYI şi-a dedicat o bună parte din energia creatoare prefigurării acestui gen nou muzical transformând în gânduri muzicale teme care acoperă un vast spaţiu geografic (Japonia – Dincolo de tăcere, Flori Japoneze , India – Mahabharata , Grecia – Sărbătorile lui Ulise , România – Noul Adam , Germania – MephistoFaust , Italia – Divina Comedie , Franţa – Pov

Despre viață 1

  Cât de interesantă e... viața... atunci când... nu e interesantă...

Pe-un picior de plai...

  Undeva, în inima munților apuseni... preț de o mică bucată de timp, împletind curiozitatea și pioșenia, am poposit în locul unde s-a născut Crăișorul munților ... Simplitatea și curățenia sunt calități atât de trebuincioase și pentru sufletul omului... Se spune că a lăsat în urma sa doar două obiecte: fluierul și sabia... Pe mine mă interesează fluierul... plasat elegant într-un colț aproape antropomorf...  Vatra... prima vatră deschisă... Oare cum era atmosfera în odaia în care puteai simți îndeaproape ființa de căldură și lumină a focului?... Frumos loc și-a găsit de a veni pe lume...