Cu un discurs elegant, concentrat pe adevărul istoric, universitarul Prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș aduce în fața comunității academice orădene biografia lui Avram Iancu, semnată cu câteva decenii în urmă de Silviu Dragomir.
Volumul, pe care l-au primit în dar participanții la eveniment cu sprijinul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, este ediția îngrijită și lărgită cu un studiu introductiv de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș. Cuvântul de prețuire semnat de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop și prefața de Liviu Maior așează monografia apărută la Editura Școala Ardeleană și Episcopia Greco-Catolică de Oradea în 2022 într-un context valoric de înaltă referință.
Prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa, moderatorul evenimentului, subliniază impactul modelelor asupra generațiilor viitoare și necesitatea de a forma personalități verticale autentice, atrăgând atenția asupra sacrificiului personal care este consecvent unui comportament nealiniat cerințelor politice ale vremurilor.
În cuvântul său, PS Virgil Bercea, stăruie asupra spiritului unificator și profund uman al eroului pașoptist care era prețuit, mai cu seamă, în familii și comunități mici în care se depănau povești vii și se cântau vechile cântece.
Rectorul Universității din Oradea, Prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, pune în evidență activitatea Școlii doctorale orădene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. În proaspăt renovata Aula Magna a Universității din Oradea sensul cuvintelor rostite este întărit de spațiul care degajă rafinament și distincție.
Conf.univ.dr. Simona Dzitac, mereu activă, mereu nucleu de evenimente care țintesc foarte sus, a fost... și de data aceasta... cea care m-a convins să particip la eveniment.
Dacă tot s-a întâmplat să avem curs împreună cu câteva ore înainte de lansarea de carte cu studenții din anul I (Interpretare muzicală - canto: Andrei Alex Teodorescu, Melania Georgiana Struț), și dacă tot s-a nimerit să nu fie prinși în alte activități curiculare, am pus în studiu prozodic și muzical (ad-hoc) Marșul lui Iancu. De acolo, din inima sălii arhipline, vocile lor frumos cultivate s-au împletit cu alte zeci de voci în încheierea evenimentului.
Uneori prin crânguri, alteori prin amfiteatre... aflarea împreună cu oameni inimoși este mereu o bucurie.
Comments
Post a Comment