Skip to main content

Commedia Dell’Amore

Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea organizează joi, 25 iunie 2015, de la ora 18:00, spectacolul de operă COMMEDIA DELL’AMORE, coordonat de Conf.univ. Dr. Carmen Vasile, găzduit de Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”.

Două voci de excepție – Bede Robert și Bede László – prezintă în fața publicului orădean, în spectacolul-examen, extrase din rolurile Nemorino (Elixirul dragostei) și Canio (Paiațele).
Alături de ei pășesc pe scenă Larisa Ștefan, Beatrix Hașaș (Adina), Mészáros Levente (Belcore), Aronescu Norbert (Dulcamara), Cristina Bede și Camelia Goia (Gianetta) în L’ELISIR D’AMORE de G. Donizetti și Cristina Bede (Nedda), Bede Robert (Peppe), Aronescu Norbert (Tonio), Mészáros Levente (Silvio) în PAGLIACCI de R. Leoncavallo.
Studenții anilor I, II și III își formează abilitățile scenice și practica artistică în scenele de ansamblu.
Studenții-interpreți și-au însușit tehnica vocală și măiestria interpretativă de la cadrele didactice ale Facultății de Arte – Universitatea din Oradea (Conf.univ. Dr. Theodore Coresi, Conf.univ. Dr. Florina Mariș Hinsu, Lect.univ. Dr. Lavinia Cherecheș, Asist.univ. drd. Florin Mariș Hinsu, Asist.univ. Cătălin Scurt) și la cursurile ERASMUS și de măiestrie vocală din țară și străinătate.
Meritul deosebit pentru acompaniamentul la pian a lucrărilor de o scriitură extrem amplă și complexă și pregătirea muzicală îi revine tânărului instrumentist virtuoz Prep.univ. Bogdán Bódis Ádám.
Spectacolul Clasei de Operă, susținut joi, 25 iunie 2015, pe scena Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” se înscrie în anvergura unui art-event studențesc de excepție, încadrându-se în suita de spectacole prin care Facultatea de Arte a Universității din Oradea celebrează 20 de ani de învățământ muzical universitar.
Absolvenții programului de studiu Interpretare muzicală-canto – Bede Robert și Bede László – și-au dovedit măiestria vocală și scenică în două roluri extrem de complexe: Nemorino din Elixirul dragostei de G. Donizetti și Canio din Paiațele de R. Leoncavallo.
Din fuziunea conceptuală a acestor două titluri de operă s-a născut titlul spectacolului COMMEDIA DELL’AMORE, îmbinând elemente din Commedia dell’arte cu scene de încărcătură veristă.
În Elixirul dragostei, în rolul Adinei au excelat cu lejeritate Larisa Ștefan și Beatrix Hașaș, personajul Belcore a fost interpretat cu pasiune și forță de Mészáros Levente, Aronescu Norbert a încântat publicul cu acuratețe și responsabilitate în personajul Dulcamara iar Gianetta și-a găsit întruchiparea scenică în ingenioasa prezență scenică a lui Cristina Bede și Camelia Goia. Alături de personajul principal din Paiațele, au creat o tensiune dramatică autentică Cristina Bede (Nedda), Bede Robert (Peppe), Aronescu Norbert (Tonio), Mészáros Levente (Silvio).
În scenele de ansamblu au pășit pe scenă, cu bucuria și emoțiile debutului, Antal Zsuzsanna, Delia Ardelean, Vlad David, Dehenes Dorottya, Andrea Domuţa, Georgiana Gordea, Mihai Macovei, Roxana Pop, Carmen Sabou, Adrian Szabo, Daniel Teszler.
Studenții-interpreți și-au însușit tehnica vocală și măiestria interpretativă de la cadrele didactice ale Facultății de Arte – Universitatea din Oradea (Conf.univ. Dr. Theodore Coresi, Conf.univ. Dr. Florina Mariș Hinsu, Lect.univ. Dr. Lavinia Cherecheș, Asist.univ. drd. Florin Mariș Hinsu, Asist.univ. Cătălin Scurt) și la cursurile ERASMUS și de măiestrie vocală din țară și străinătate.
În abordarea studiului și realizării scenice a personajelor, coordonatorul Clasei de operă, Conf.univ. Dr. Carmen Vasile, a pus un accent deosebit pe înțelegerea gândurilor, trăirilor, acțiunilor și biografiei personajelor în egală măsură cu dezvoltarea abilității studenților-interpreți de trăire autentică.
Reducția pentru pian a orchestrației deosebit de ample a fost intrepretată într-un mod remarcabil de Prep.univ. Bogdán Bódis Ádám, care, pe parcursul repetițiilor a contribuit substanțial la însușirea muzicală a rolurilor.
Prin apauzele și ”bravo”-urile din timpul și la sfărșitul spectacolului, publicul a confirmat spectacolul de operă al studenților cântăreți ca fiind un succes.










Popular posts from this blog

E lumină pe pământ...

E lumină pe pământ... când ninge... Căldura se retrage din vecinătatea atingerii... apa își oprește curgerea... lăsând loc unui altfel de lumini... misterioase... clare... distante... atât de intime contemplării... Pașii... se grăbesc pe cărări noi pentru minte... atât de vechi pentru suflet... Inima pulsează a exaltare... E liniște... E bine... Undeva... dincolo de orizontul retinei... frumosul își extinde protector prezența... Privilegiul înaltului... aduce cu sine... departe-vederea... Dorul se cuibărește cuminte... în priviri... în aer... Dorul de Sine...    

Peisaj de iarnă...

Ieși... ieși în natură și... respiră... E frig... îți îngheață urechile și nasul... dar... e loc de trăit... loc de iubit viața... loc de iubit ființele... Calul, etern tovarăș de drum, te iubește la fel de mult cu sau fără fard... cu sau fără haine de firmă... cu sau fără mașină de lux (dar... întotdeauna cu morcovi...). Te iubește pentru că ești acolo. Te iubește... pentru că așa știe să trăiască: în sălbăticie sau în devoțiune față de om... Contemplă apoi drumul... urma vizibilă a obiceiului oamenilor de a trece prin acel loc... Cât de fascinantă e liniștea ulițelor adâncite în adormirea iernii... Cât de tentant și ușor e să pășești pe o asemenea cale... unde... dacă ești cu adevărat atent îți poți auzi propria ființă surâzând la fiecare pas... E simplu... e frumos... Contemplă apoi... apa... care meditează în neclintire înghețată... Gândul ei... e cerul... mereu schimbător... Acum s-a închis în sine sub crusta translucidă. S-a ascuns de frigul de afară precum sufletul omului...

Pe ghete kangoo la Orașul faptelor bune 2023

Încă ne minunăm de minunea care suntem... Încă e un lucru serios să fii fericit... Încă învățăm arta compasiunii... Dar... învățăm... pe zi ce trece... să fim mai buni... mai umani... mai noi înșine... Ce bine că suntem... precum păsările în timp ce migrează... pe rând... vârf de lance... (pentru a da răgaz cârdului să se odihnească... despovărat de grija navigației)... în arta înfăptuirii binelui... www.kangooclub.ro / www.radio.zu E și bucurie... e și sănătate... dar... înainte de toate... e aflarea împreună... Uneori... liniștea... răzbește mai tare decât decibelii asurzitori...